mamaairis

Just another WordPress.com site

teratak comel kami

Assalamualaikumm wbt.

Jap nk sapu sawang jap…

Berkurun dh x bkk wordpress ni. Last entry Okt 2012. Bayangkan laaa bape thn dh tu. Kesibukan ibu beranak 2 telah melanda. Skang ni muncul blk.. alaa bkn ada sape2 bace pn. Bajet ramai peminat laa shangat..haha.

Sbnrnya thn 2014 ni adalah tahun kegembiraan berganda buat kami.. alhamdulillah syukur atas rezeki ini ya Allah.. harapan dan doa kami agar kegembiraan dan rezeki kami berterusan hingga ke akhirnya. Amin..

Salah satunye adalah teratak kecil kami sudah siap sepenuhnya dan telah selamat diduduki. Alhamdulillah.. walaupun kecil tapi cukup selesa utk kami sekeluarga. Ada jgk tempat berteduh kn.

 

030220131024

Tinggalkan komen »

airis setahun sebln sudah..

salam semua.. saje je nk citer2 pasal airis.. dulu citer pasal pengalaman bersalin airis.. tup tup dh umur setahun lebih baru nk update pasal dia. hehe..  skang dia dh besar.. apa yg dia bleh buat skang?

1) dh berjalan dh.

2) dh pandai babai. ( nk ajar dia salam plak pasni)

3) pandai sebut mama (tp bile suh sebut papa dia diam, papa dia x puas hati..haha)

4) dh mula pandai meniru perbuatan org

5) x suke kene tinggal sorg2..(mula la mencari2)

6) dh pandai minum air pakai straw (sejak umur 9 bln)

7) pandai joget2 depan tv kalo dgr lagu.

8) bile mama mandi, dia tggu depan pintu bilik air ketuk2 pintu n panggil2.

9) kalo dia nk pegi main kt tong sampah, mama ckp ‘aaip, airis no’ dia pun patah balik. bile dia nk main bukak tutup pintu, mama ckp ‘aaip, airis no’ dia patah blk lg. bile dia nk masukkn sampah dlm mulut, mama ckp ‘aaip, airis ni’ dia x jadi masukkan dlm mulut. dia faham kalo org x bg dia buat mende2 pelik.

10) kalo kene marah pandai buat muka cebik.

11) suka mandi dlm besen dgn mainan mcm2.. letih mama menunggunya..

…. itu je la dulu. yg lain2 byk lg tp malas dh nk taip. jom lyn gmbr plak lah.

Image

 

haiii, jom race dgn saya!

Tinggalkan komen »

my house milestone..

aku x reti la wordpress.. huhu rasa cam nk tukar blogspot balik.. xpe2 nnt aku godek2 lg.(kalo ada masa).. jom tgk gmbr pembinaan bakal rumah kami insyaallah.. doakan segala urusan kami dipermudahkan.. aminn.

Image

 

 

 

 

Image

Image

 

Image

yg gmbr last ni yg paling latest..

aku sgt2 berharap dan berdoa agar aku dpt bertukar sekolah ke Kampar agar kami dpt sama2 tinggal sebumbung.. dh dekat 3 thn duduk asing..huhu. aku doakan semua urusanku  dan rezekiku dipermudahkan agar aku dan suami dapat hidup bersama2 di rumah ini dan dapat membesarkn airis (dan adik2nya) dengan baik. insyaallah.. 

 

Tinggalkan komen »

showhouse 2

salam semua.. entry ini bkn utk menunjuk2.. just nk share n utk bacaan n kenangan kami di kemudian hari.. doakn segala urusan kami dipermudahkn.. aminn.

 

ini bhgn tepi showhouse.. bakal rumah kami pun mcm ni la nnt.. hehe

Image

 

 

Image

 

Image

bhgn tepi jgk..

 

 

 

Tinggalkan komen »

showhouse

01072012842

ni la showhouse y telah kami pergi pada bln april 2012. berkenan dgn rumah ni. rumah teres corner lot 3 bilik, 2 bilik air, ada dining, living, dry kitchen n wet kitchen.. xde besar sgt n xde kecil sgt.. sesuai la utk family kecil kami. yang paling penting rumah ini corner lot (mmg berangan nk rumah ada tanah), n sesuai utk bajet ciput kami. maka ini adalah bakal rumah pertama kami n bakal tmpt airis membesar dgn sihat n pintar (mudah-mudahan insyaallah)..

 

 

Tinggalkan komen »

pengalaman bersalin part III

assalamualaikum wbt..

…..setelah 5 bln baru update utk entry ini. ya Allah, malas sgguh aku ini. (tu la org ada blog,ko nk jgk..tp malas nk update).  ok sambung pengalaman bersalin utk episod seterusnya..

…..11 ogos 2011, 11 ramadhan1432 H, khamis…

……kul 7.30 pagi, nurse dh suh aku g check up dgn doktor utk lihat brp bukaan. (kene seluk la). and aku x suka part itu, sgt sakit hokeyh. bile check rupenya baru 3 cm, tp doktor suruh aku ke labour room jgk sbb aku dh pecah ketuban more than 24 hours. takut ada infection pada baby. so doktor trus masukkan ubat utk suh kluarkn semua isi perut. pas2 bekfas n memerut, aku tpon hubby suh dtg hospital sbb aku dh nk pegi labour room. nasib baik dia mmg dh ada kt hospital dh rupenya.

……. ada 2 org patient yg kene ke labour room pada pagi itu. masing2 ditemani suami masing2. yg sorg tu mmg dh sakit sgt smpi request utk naik wheelcahir utk ke labour room. nurse tanya lak aku, nk naik wheelchair x? hubby pun suh jgk aku naik wheelcair tu tapi aku rasa x perlu kut sbb aku bleh jln lg dgn tenang. (sbb x sakit lg kut)

……. husband dh tanya2 “x sakit lg ke?, nape akak tu nampak muke cam sakit sgt?” aku ckp la x sakit lg. (sbb mmg x sakit lg. dr semlm org duk tanya aku psl tu..huhu).

……di labour room dlm kul 8.30 am, aku rasa cam cuak je, berdebar sgt2. ye la pengalaman 1st time bersalin kn. mmg rasa takut jgk la. husband plak kene tggu kt luar. pas salin baju sume, aku dimasukkan ubat utk cepatkn bersalin(kene induce la ni) sbb bukaan x berubah2, duk 3 cm je dr td. tggu punya tggu punya tggy punya tggu, dh pukul 11.00 pagi. aku ni duk fikir2 bile nk sakit ni? kesian husband tggu kt luar dr td. bosan pun ye jgk sbb duk terbaring je dr td. ada la jgk doktor n nurse dtg check n tgk keadaan aku. sorg nurse tu kata, maybe aku bersalin kul 5 ptg kut. sbb anak pertama ni bukaan mmg lambat 1 jam, 1cm. aku pun ‘gulp’ lamanyaaaaa. skang baru kul 11 pagi KOT! tggu2 lg, sorg nurse dtg tnya aku dh sakit blum? aku jwb belum n dia dgn baik hatinya ajar aku doa2 kalo aku dh sakit nnt. katanya kalo sakit jgn la menjerit or meraung2, baca doa ni ‘laailahailla anta subhanakainnikuntuminazzolimiin’. baca byk2 kali katanya sambil dia usap2 lembut tgn aku, mcm nk menenangkan aku la . aku dh rasa makin takut dh ni…

…….x lama lepas tu sorg doktor dtg tanya nk suntikan tahan sakit atau sakit. ubat tu nama penthidine kalo x silap.aku tanya ada side effect x utk aku n baby sbb takut jgk kn. dia ckp effectnya, aku akan rasa mual2, pening pas bersalin n baby maybe akan sukar bernafas bbrapa minit pas lahir. aku pun (gulp) mcm xnk la kn. pas2 doktor tu still yakinkan aku x de apa2 yg akan berlaku sbb ramai yg pakai ubat tu n ramai pakar kanak2 kt cni. so aku dgn rela hati memberi persetujuan utk ubat penthidine itu (pasrah).

……kul 1 x bersalin lg tp start kul 2 aku dh rasa cam sakit pinggang yang teramat sgt3. x tau nk gambarkan kesakitan tu. aku suh nurse pggil husband aku masuk labour room. pas husband masuk, lagiii la aku rasa sakit. setiap 5 minit kut. sakit gilerr pinggang. husband dh urut2 dh pinggang aku, tp rasa sakit x ilang. nurse suh aku sedut entonox plak. tapi sangatt x membantu aku. tp rasanya dh suntik ubat tahan sakit td (penthidine) tp x membantu jgk. mmg sakit gile. (ya Allah, insaf sgt rasa masa tu). husband dh xtau nk wat apa dh. kjp pegang tgn aku, kjp urut2 pinggang aku. aku rasa cam nk berguling kt atas katil. aku sempat kerling jam masa tu dh kul 2.40 kut n tetiba aku rasa cam nk meneran.. aku gtau husband, rasa cam nk meneran la. dia cepat2 panggil nurse. nurse rmai2 dtg n gtau aku mmg dh bersedia utk melahirkan.

…… nurse yg ramai2 tu (xigt bpe org, xde masa nk tgk dorg pun sbb dh sakit sgt) ajar aku cara meneran yg betul. dagu ke dada, meneran dgn senyap (jgn ada bunyi yg cam nk menjerit tu) n jgn angkat punggung. setelah berhempas pulas meneran. aku x igt bape kali aku meneran tp mmg byk kali la. nk terputus sume urat rasanya. tgn husband aku pun habis aku pulas2 agaknya.. hehe.. sorry abg….AKHIRNYA TEPAT JAM 3.15PTG, HARI KHAMIS, 11 RAMADHAN 1432 H, AKU SELAMAT MELAHIRKAN SEORG BAYI PEREMPUAN YANG COMEL YANG DIBERI NAMA …..

 

NUR AIRIS QISTINA BINTI MOHD NAJIB (CAHAYA BUNGA KEADILAN)

 

… ..seronok sgt n sgt2 x sangka dh ada anak.. hehe.. anak yang sgt comel n mama doakan puteri sulung papa n mama ini menjadi insan yang solehah, bijak, dan menjadi org yg berguna utk agama dan bangsa. aminnnn.. dgn pengalaman bersalin ini, mmg aku insaf sgt2.. jgn derhaka kt ibu bapa. jaga mereka dgn baik ye adik2.

 

p/s: entri yg sgt panjang..huhu. selamat la aku kene ganti puasa 20 hari.. (tp dh habis ganti dh pun. alhamdulillah)

Tinggalkan komen »

pengalaman bersalin part II

bersambung la di part yg ke 2..

……smpi2 kt tingkat 1 wad melur, misi tu pun masukkan ubat kt tgn (haku pun x tau ubat ape tu). masa tu baru kul 8 pg, so mak n abah kene blk sbb waktu melawat kul 1. so duduk la aku kt situ ditemani akak2 yg menunggu waktu bersalin jgk. aku consider dorg tu akak la sbb nmpk cam aku je yg paling mude (PERASAN!)..ada yg kes mcm aku nih (ketuban pecah awal tp bukaan kecil), ada yg masalah uri kt bwh, ada yg menunggu waktu nk dibedah (ceaserian) n mcm2. ada jgk yg berjalan ke hulu ke hilir (pening aku!) dgn muke berkerut2 tahan sakit, katanya nk memudahkan bersalin. betul ke?? aku tgk muke die duk menahan sakit tu cam gerun la plak..huu.. tp bapaknye la bosan duk situ dgn satu bhn bacaan pun x bwk, tv xde, nk borak2 dgn org sebelah cam dh xde topik dh (nak2 plak org sblah aku tu ada hearing problem, give up la haku) huhu.. last2 aku pandang ko, ko pandang aku..aduss

….. husband dh otw masa tu n smpi ngam2 waktu melawat n trus dtg jmp aku. fuhh lega2. ada geng berborak..huhu dia ada tnye dh sakit blum? aku jwb blum.. semua org duk tnye soalan same ‘dh sakit ke belum?’ dlm hati aku, emm sbnarnya sakit yg mcmana? xde pengalaman la. ada la rase sakit2 ckit bwh perut.. tegang..perut mengeras tp itu ke sakitnye? tgk org depan muke berkerut2.. aku pun kene wat muke camtu ke?? konpius@@.. (mind you, itu mmg bukan sakitnye)

…..sebelum husband blk aku ada pesan suh husband belikan ape2 majalah yg bleh ilangkan bosan.. smpi2 je dia bwk majalah ujang, wanita, paper kosmo n harian metro ‘nah ko hambik bace smpi muntah haha’ (xde la husband ckp gitu heheh) so aku abiskan masa dgn membaca sepanjang mlm (x bleh tdo kut, org depan aku nk meraung2 kesakitan n aku sgt cuak!).. sambil2 tu dgr bunyi enjin kete husband kt tingkat bawah, dia tdo dlm kete je sbb xleh teman aku tdo kt wad tu (cian die huuuu).. time kasih abg sbb teman wpun kt tingkat bwh je..emm dlm pada itu, aku masih lg x sakit2 smpi la keesokan harinya…11 Ramadhan 1423 H, Khamis….

to be continued.. again??…

Tinggalkan komen »

pengalaman bersalin part I

10 ramadhan 1432 H, 5.00 pagi –

masa tu bangun pagi nk sahur, baru nk cuci2 pinggan tetiba dh rasa basah baju, cepat2 g toilet. dlm hati ‘air ketuban ke ni?? tp apasal cam ckit je. kalo dgr citer member2 cam byk je. pas2 ckp dgn mak, mak tanye

 mak : ada rasa sakit x?

me   :  x

mak : pas smbhyg subuh kang kite g spital. makan la pape nk mkn. pasni xleh dh.

me  : cam dh xde selera je (cuak sbnarnye)

smpi spital masuk2 je tmpt dftr dh dgr bunyi org menjerit/meraung. tnye mak lg

me : mak, nape tu?

mak : nnt kalo dh rasa sakit selawat  byk2. (smbil ajar slawat), xyah jerit2 camtu.

me : oo ok (dlm hati.. ya Allah, sakit sgt ke?? cuak2!)

dh dftr, doc check bukaan baru 1 cm. lmbt lg katanya. tp sbb dh leaking (pecah ketuban) kene stay hospital utk pemantauan slama 24 jam. doc kata kalo ari ni x bersalin lg, esok nk kene induce sbb takut baby terkene jangkitan kuman kalo lmbt bersalin. soo kene la lepak kt wad melur tingkat 1 htaa naik ‘wilcha’yg ditolak oleh misi cantik..huhu

….to be continued…….

Tinggalkan komen »

sweet heart airis

alhamdulillah.. sy slmt melahirkan puteri sulung sy pada 11 ogos 2011 bersamaan 11 ramadhan 1432, hari jumaat jam 3.15 ptg di HTAA, Kuantan Pahang. berat baby masa lahir 2.85 kg. sy n hubby sgt sronok time nih. pengalaman bersalin sy update kemudian ye. jom tgk gmbar lg.

comei x? comei ?

dan bayi comel ini (sape lg nk puji anak sendiri kn..hehe) diberi nama NUR AIRIS QISTINA BINTI MOHD NAJIB yg bermaksud CAHAYA BUNGA KEADILAN.. dan sy adalah MAMA AIRIS seperti nama blog ini..hehe

Tinggalkan komen »

Hello world!

Welcome to WordPress.com. After you read this, you should delete and write your own post, with a new title above. Or hit Add New on the left (of the admin dashboard) to start a fresh post.

Here are some suggestions for your first post.

  1. You can find new ideas for what to blog about by reading the Daily Post.
  2. Add PressThis to your browser. It creates a new blog post for you about any interesting  page you read on the web.
  3. Make some changes to this page, and then hit preview on the right. You can always preview any post or edit it before you share it to the world.
Tinggalkan komen »